Speak Up! | Kaip lavinti klausymosi įgūdį? | Ir išmokti užsienio kalbą
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2681
post-template-default,single,single-post,postid-2681,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Kaip lavinti klausymosi įgūdį? | Ir išmokti užsienio kalbą

Šiais laikais internete pilna įvairiausių įrankių, kurie padeda suprasti perskaitytą tekstą ar jį parašyti, bet ką daryti, kai realybėje sutinki užsienietį ir negali suprasti ką jis sako? Tad, šį kartą pabandykime pasigilinti į tai, kaip lavinti klausymosi įgūdį, kad suprastume apie ką kalba realybėje sutiktas asmuo.

‌Laiko skyrimas

Pirmiausia, klausymuisi skirkite reguliariai laiko. Pastovumas yra viena iš pagrindinių priemonių siekiant tikslo. Ir visiškai nesvarbu ar per dieną tam skirsite 2 minutes, 15 minučių ar visą valandą. Svarbiausia, kad tai darytumėte kasdien. Jei esate visiškai pačioje kalbos mokymosi pradžioje siūlome pradėti nuo trumpesnio laiko ir tik po kiek laiko jį pailginti. Dauguma mūsų yra linkę užsibrėžti gana didelius ir ambicingus tikslus, tokius kaip „nuo pirmadienio aš kasdien skirsiu bent valandą laiko besiklausant įvairių laidų anglų kalba”, tačiau po savaitės ar dviejų mes perdegame, mums pasidaro nuobodu, nebeturime motyvacijos ir tiesiog nebespėjame gyventi. Tad, racionaliai įvertinkite ir nuspręskite kiek tam galite skirti laiko per dieną ir kokiu paros metu Jums būtų patogiausia bei efektyviausia tai daryti. Gal tai rytais pakeliui į darbą, ar vakarais gaminant vakarienę, ar vedžiojant šunį, o galbūt sportuojant. Tai yra visiškai nesvarbu, kol jūsų dėmesys yra pakankamai koncentruotas.

‌Išsirinkite tinkamą formatą

Kai jau nuspręsite, kada Jums yra patogiausia mokytis, pasirinkite sau tinkamą formatą ir klausykite apie tai, kas jums yra įdomu. Mokymasis – visuomet sėkmingesnis, kuomet tema yra įdomi. Turbūt mėgstate žiūrėti serialus? Pabandykite žiūrėti juos ta kalba, kurią šiuo metu mokotės. Jei žiūrėsi serialus dubliuotus lietuviškai – naudos mokymosi procese bus labai mažai. Jeigu, vis dėlto, yra gana sudėtinga suprasti tai kas yra sakoma – įsijunkite subtitrus. Šiais laikais bene visi serialai juos turi, o ir jų pagalba galėsite išsiaiškinti kaip vienas ar kitas konkretus žodis yra rašomas bei taip galėsite išsiaiškinti jo reikšmę. Taip pat, subtitrai ne tik padeda lengviau suprasti apie ką yra kalbama, sužinoti Jums naujus žodžius, bet ir atpažinti tam tikras gramatines taisykles, kurias galbūt mokotės kursų metu ar savarankiškai. Atpažinimas mokymosi procese yra didelis žingsnis į priekį.

‌Nebijokite eksperimentuoti

Kita vertus, pasistenkite nepaversti savo užsienio kalbos mokymosi monotonišku. Tai slopina motyvaciją ir ilgainiui, naudojant tik vieną ir tą patį formatą Jums pasidarys nuobodu – taip motyvaciją galite prasite ir visiškai (kaip išlaikyti motyvaciją galite skaityti praėjusį kartą skelbtame įraše). Dėl to, kartais išbandykite ir kitas klausymosi formas, tokias kaip radijo laidos, ar tinklalaides internete. Neaiškią vietą klausykite ne vieną ir galbūt net ne du, o tris, keturis kartus, ar tiek kiek reikės, kol galiausiai suprasite esmę. Visi mes kalbame skirtingu tempu – vieni lėčiau, kiti šiek tiek greičiau, vieni aiškiai taria žodžius, kiti galbūt ne taip, tad, jei yra galimybė sulėtinkite arba pagreitinkite įrašo tempą tiek kiek Jums pasidarys patogu klausyti ir suprasti. Tik jei kalbą mokotės dar sąlyginai neseniai, nebandykite suprasti kiekvieną žodį, „gaudykite” jau žinomus žodžius ir pasistenkite atpažinti neseniai išmoktus naujus – taip, galbūt daugiau ar mažiau pavyks suprasti esmę apie ką yra kalbama, o tai jau yra labai gerai. Su laiku suprasite vis daugiau ir daugiau.

Na ir pabaigai trumpai – nebijokite sutikto užsieniečio paprašyti, kad tai ką pasakė pakartotų dar kartą ar kalbėtų šiek tiek lėčiau. Tie, kurių ta kalba yra gimtoji – džiaugsis, kad bandote ją išmokti, o tie, kurie ją mokėsi taip pat kaip ir Jūs – supras, kiek tai gali kelti iššūkių.