Speak Up! | „Small talk” – kaip susidraugauti su nepažįstamuoju?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2710
post-template-default,single,single-post,postid-2710,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

„Small talk” – kaip susidraugauti su nepažįstamuoju?

Vieni iš mūsų gali lengvai bendrauti su kitais ir jiems visiškai nesvarbu ar pašnekovas jų draugas, ar mažai pažįstamas žmogus, tuo pačiu jiems yra nesvarbi ir pokalbio tema. Jie retai pritrūksta žodžių kišenėje ir gali bendrauti apie bet ką. Kitiems yra visiškai priešingai – šie dažnai stinga drąsos pradėti pokalbį ir nežino apie ką kalbėti su mažai pažįstamu žmogumi. Nejaukioje tyloje gali būti be galo nepatogu, ką tuomet daryti? O mokantis užsienio kalbą, bendrauti su kitais, o kartu ir su nepažįstamais žmonėmis yra būtina. Čia į pagalbą turėtume pasitelkti lengvas ir neįpareigojančias temas.

Anglakalbėje kultūroje tokie pokalbiai yra vadinami small talk. Tai yra tarsi įgimtas gebėjimas ir kai kurie tai daro taip lengvai bei natūraliai, kad kitų kultūrų žmonės neretai į juos žiūri su pavydu. Jų galvoje sukasi vienintelis klausimas „Kaip?” „Kaip jie taip gali tiesiog imti ir užkalbinti pardavėją, nepažįstamą kavinėje ar sporto klube?”

Tai kaip gi elgtis tokių pokalbių metu?

  1. Būkite nuoširdžiai susidomėję žmogumi, su kuriuo kalbatės. Pabandykite atsikratyti įsitikinimo, kad tokie pokalbiai yra tik laiko švaistymas ir nieko iš jų neišsinešite. Galbūt užsimezgusi pažintis atneš naujų draugų į gyvenimą, naujų klientų ar verslo partnerių.
  2. Atidžiai klausykitės savo pašnekovo. Stenkitės palaikyti akių kontaktą, kol pašnekovas kalba. Jis pastebės, kokie įsitraukęs į pokalbį esate. Atidžiai klausantis natūraliai kils ir daugiau klausimų, susijusių su tuo, ką jums atsakė. Nepertraukinėkite ir nesiūlykite savo patarimų ar sprendimo būdų, jei jų pašnekovas neprašo.
  3. Pasistenkite nesinaudoti telefonu pokalbio metu. Šiais laikais, kai telefoną iš rankų paleidžiame tik kai užmiegame, kalbėtis su žmogumi ir nežvilgčioti į telefoną, kai kuriems gali atrodyti gana sudėtinga. Mes dažnai išsitraukiame telefonus situacijose, kuomet jaučiamės nejaukiai. Pažvelgus iš kitos perspektyvos, kalbėtis su žmogumi, kuris nuolat vis tikrina savo telefoną, gali šiek tiek erzinti ir tuo pačiu pajusite, kad pašnekovas šiek vengia bendravimo ir nenori būti atviras su jumis. Pastebėkite save, kaip jūs elgiatės, kalbėdamiesi su kitais, ar naudojatės telefonu, ar pilnai įsitraukiate į pokalbį, ar visai pamirštate apie jį. O kaip jaučiatės, kai kitas naudojasi telefonu kalbėdamasis su jumis?
  4. Klauskite atvirų klausimų, į kuriuos pašnekovas norėtų ir turėtų atsakyti plačiau, nei vien „taip” ar „ne”. Dažniausiai mes esame linkę atviriau kalbėti temomis, kurios susijusios su mumis pačiais, mūsų pomėgiais bei veiklomis. Stenkitės nepasirodyti per daug reiklūs ir įsakmūs, kad pašnekovas nejaustų spaudimo, jog būtinai privalo jums atsakyti ir kito pasirinkimo neturi. Nors ir temos, susijusios konkrečiai su pašnekovu, yra vienos lengvesnių, apie ką galima kalbėtis, tačiau venkite klausti per daug asmeninių klausimų apie kitų gyvenimą, šeimyninius santykius, sveikatą.

 

Štai keletas klausimų small talk pokalbiui:

  1. Ar šiuo metu skaitote kokią knygą? Kokia buvo paskutinė perskaityta knyga, kurią galėtumėte rekomenduoti?
  2. Gal esate atradęs kokią įtraukiančią tinklalaidę? Apie ką ji?
  3. Gal žinote kokių gerų/pigių vietų papietauti čia aplink?
  4. Ar jau esate susiplanavę atostogas? Ką įdomaus planuojate veikti? Kur paskutinį kartą keliavote?
  5. Iš kur jūs esate? Kuo ypatinga ta vieta? Ar jums patinka [vietose pavadinimas]?
  6. Kuo jūs užsiimate gyvenime? Ar patinka tai, ką darote? Kas labiausiai erzina ar demotyvuoja?

 

Na ir žinoma, pokalbį visada galima pradėti kalbant apie orą, bet pasistenkite iš to praplėsti pokalbį – gal toks oras jums primena kokią istoriją, kuria galėtumėte pasidalinti, galbūt nutiko kokia įdomi/keista situacija prieš susitinkant su pašnekovu ir t.t.

Svarbiausia – nuoširdžiai domėkitės pašnekovu, o pradėti praktikuotis galite jau šiandien su kolegomis, kurso/klasės draugais, su kuriais netenka dažnai pasikalbėti.