Speak Up! | Kaip išlaikyti motyvaciją mokantis naują kalbą? 5 patarimai
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2669
post-template-default,single,single-post,postid-2669,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Kaip išlaikyti motyvaciją mokantis naują kalbą? 5 patarimai

 

Mokykloje užsienio kalbą, švelniai tariant, buvome įpareigoti mokytis – norime mes to ar ne. Tačiau ar po mokyklos baigimo esate kada pagalvoję, kaip būtų naudinga išmokti vieną ar kitą užsienio kalbą, kaip tuomet įgytumėte daugiau pasitikėjimo savimi ir nebepatirtumėte tiek streso netikėtai atsidūrus situacijoje, kurioje užsienio kalbos mokėjimas jums būtų „nepamaišęs”.

Žmonės randa daugybę priežasčių kodėl nepradėti daryti vieno ar kito dalyko apie kurį svajoja ilgą laiką, o pradėję po kelių savaičių, ar mėnesių meta, nes pavargsta ir nebeįžvelgia prasmės, kodėl tai yra svarbu.

‌Galbūt ir Jums taip yra nutikę gyvenime ir ar esate atsakę sau „kodėl”?

Mes Jums padėsime.

Dažniausiai taip nutinka dėl to, kad pritrūksta motyvacijos ir disciplinos.

Norime su Jumis pasidalinti keliais patarimais, kaip kuo ilgiau išlaikyti motyvaciją ir pasiekti savo užsibrėžtą tikslą.

1.Nusistatykite aiškų tikslą ir jo link keliaukite mažais žingsneliais

Visi mes žinome koks yra beprasmis darbas ar veikla, kai nežinome dėl ko tai yra daroma ir kodėl mums to reikia. Labai svarbu nusistatyti tikslą, kuris yra konkretus ir pasiekiamas. Turbūt dažniausiai mes jį įvardiname taip – „Noriu išmokti … kalbą”. Tačiau tai yra labai abstraktu. Kada mes galėsime pasakyti, kad kalbą jau išmokome? Ar kai suprasime ką mums sako? Ar kai galėsime suprasti esmę to ką perskaitėme? Ar kai galėsime išvykus atostogų ar trumpai savaitgalio kelionei į kitą šalį nebijoti paklausti kelio, ar kavinėje laisvai pasikalbėti su barista?

Tai nėra blogas tikslas, bet jį bus gana sunku įvardinti, kaip jau pasiektą – dėl to jį privaloma išskaidyti į mažesnius. Taip pat, siekiant savo tikslo labai svarbu nusistatyti aiškius laiko terminus iki kada turite tai pasiekti. Tuo pačiu neturite nebūti sau per daug griežti, ar atlaidūs, įsivertinkite savo užimtumą, kad laiko rastumėte tiek mokymuisi, tiek ir kokybiškam poilsiui ir kitoms veikloms.

Pavyzdžiui, įsivaizduokime situaciją, kad pradedate mokytis anglų kalbą, kurios niekada gyvenime nesimokėte ir nežinote nei vieno žodžio. Tokiu atveju jūsų ilgalaikis tikslas galėtų skambėti maždaug taip: „Per tris metus noriu laisvai bendrauti anglų kalba”. Kad šį tikslą pasiektumėte, kaip ir minėjome, svarbu jį išskaidyti į mažesnius, kurie galėtų skambėti taip: „1. per pirmus metus pasiekiu A2 kalbos lygį; 2. per antrus metus – B2; 3. per trečius metus – C2”. Ir taip, kiekvieną tikslą galima skaidyti į dar mažesnius ir trumpesnius laike (mėnesio, savaitės ir net dienos) tikslus.

2. Darbą tikslo link paverskite įpročiu

Kuomet jau žinote savo tikslą, kodėl pradėjote mokytis naują kalbą, svarbu rasti bent nedidelį laiko tarpą dienoje, kada galėsite skirti jam laiko. Norint išmokti naują dalyką svarbu kasdien prie jo dirbti. Tikime, kad bent 5 laisvas minutes dienoje kiekvienas galime rasti. Tikrai neužteks vieną kartą per savaitę tam skirti valandą ar dvi. Norint tai paversti kasdieniu įpročiu, lengviau tai padaryti susiejant jį su jau esamu. Pavyzdžiui: „kiekvieną rytą, kai skiriu laiko išgerti rytinės kavos ar arbatos puodelį, aš pasikartoju vakar dienos užsirašytus naujus žodžius”.

3. Sekite savo mokymosi pažangą

Mokantis naują kalbą kartais gana sunku pastebėti vykstančią pažangą. Tikrai neretai aplanko mintys, kad visiškai netobulėji, nieko nesupranti ir kodėl iš viso tai pradėjai. Dėl to, kaip pirmame punkte minėjome, labai svarbu savo tikslą išskaidyti į mažesnius, lengviau pasiekiamus, turinčius konkretų laiko terminą ir žinant iki kada jį turite pasiekti. Juk ir mokykloje, visi turėjome testus ir kontrolinius, kurie kėlė stresą ir nebuvo patys maloniausi, bet tai įvertindavo mūsų daromą pažangą mokymosi procese. Jei kalbos pradėjote mokytis savarankiškai galite rasti įvairių testų internete, kurie padėtų patikrinti įgytas žinias, o jei mokotes kartu su mokytoju, galite paprašyti, kad pamokos metu jis akcentuotų jūsų daromas klaidas. Pačioje pradžioje tikrai nebus tai labai malonu, bet patikėkite po kurio laiko pamatysite, kad gaunate vis mažiau pastabų iš mokytojo ir taip galėsite įsivertinti savo mokymosi pažangą.

Patariame savo tikslus ir pasiekimus pasižymėti užrašų knygelėje ar telefone ir retkarčiai juos atsiversti – tai motyvuos jus judėti toliau.

4. Apdovanokite save už mažas pergales

Mokymasį paverskite smagiu procesu ir švęskite visas, ne tik dideles, bet ir mažas pergales. Sugalvokite, kuo galėtumėte savo apdovanoti – ar tai būtų saldainis, ar dar viena mėgiamo serialo serija. Raskite kas jus džiugintų ir skatintų mokytis toliau. Nesvarbu ar tai išmokta nauja gramatikos taisyklė ar pagaliau įsimintas tas naujas žodis, kurį vis kartojate kiekvieną rytą prie kavos puodelio – švęskite – mokymasis turi būti smagus ir teikti malonumą.

5. Apsupkite save palaikančiais žmonėmis

Siekiant tikslų gyvenime labai svarbu yra aplink save turėti palaikančius žmones ir aplinką. Mokantis naujos kalbos tai padaryti gali būti gana nesudėtinga. Jei savo kasdieniame gyvenime turite žmonių, kurie ta kalba kalba, papasakokite jiems apie savo tikslus ir paprašykite jų pagalbos. Gal jie gali retkarčiais skirti laiko su Jumis pasikalbėti ta kalba? Arba gal jie gali Jums padėti paaiškinant sudėtingesnes gramatines taisykles? O jei tokios aplinkos neturite, visada galite rasti kursus ir prisijungti prie grupės, kurios dalyvių žinių lygis atitinka jūsiškį. Taip galėsite ne tik praktikuotis, bet ir turėti jus palaikančią aplinką ir žmones.

‌Keliaujant tikslo link, nutinka visko ir motyvacija niekada nebūna tame pačiame lygyje. Tokia ji jau yra – visada svyruojanti. Atsidūrus jos duobėje neskubėkite viską mesti ir pasiduoti – prisiminkite koks buvo jūsų tikslas pačioje pradžioje ir kodėl tai jums buvo svarbu, peržiūrėkite savo jau nueiti kelią ir kokių pergalių pavyko pasiekti bei kokius iššūkius įveikti. Ir nepamirškite, kad visada galite rasti motyvacijos pasikalbėjus su kitais kartu besimokančiais žmonėmis ar savo kalbos mokytoju.