Speak Up! | Kaip pasiruošti verslo susitikimui anglų ar kita užsienio kalba?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2705
post-template-default,single,single-post,postid-2705,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Kaip pasiruošti verslo susitikimui anglų ar kita užsienio kalba?

Verslo auginimas ir plėtra į užsienio rinkas yra daugelio verslų siekis ir svajonė. Kartu su tuo, kasdieniame darbe vis daugėja užsienio klientų, partnerių, tiekėjų, įvairių komandiruočių – o čia, be užsienio kalbos mokėjimo ir gebėjimo reikšti savo mintis bei suprasti kitą, bus gana sudėtinga.

Siekiant produktyvaus ir sklandaus verslo susitikimo tinkamai pasiruošti yra būtina. Ir nesvarbu kokia kalba jis vyktų – tavo gimtąją ar bet kuria kita užsienio kalba. Visgi, versle, kaip ir pasaulyje, viena populiariausių – anglų kalba.

Esminis skirtumas tarp tokių susitikimų yra kalbos mokėjimo lygis. Turbūt savaime aišku, kad ruošiantis susitikimui gimtąją kalba mažai dėmesio skirsime būtent pačiai kalbai ir žodynui, o daugiau gilinimuisi į temą: faktus, statistiką, rezultatus, naujas idėjas, sprendimus ir kitus aktualius dalykus. Visgi, viso šito nereikėtų pamiršti ir ruošiantis susitikimams anglų ar kita užsienio kalba. Bet čia esminis ir svarbiausias dalykas yra visai kitas. Be visų anksčiau išvardintų dalykų, geriausią įspūdį ir nuomonę susitikimo dalyviai susidarys, jei žinosi ir mokėsi bendrauti atitinkama kalba. Po sėkmingo susitikimo gal ir negausi tiesioginių pagyrimų kaip puikiai tu kalbėjai angliškai, bet pabandyk įsivaizduoti kaip jaustumeisi, jei susitikimui nebūtų ruoštasi ir nesugebėtum nieko pasakyti.

‌Turbūt galvoji – tai kaip ruoštis tokiems susitikimams?

Tobulink savo klausymo įgūdžius

 

Produktyviam susitikimui vien kalbėjimo neužtenka. Tam, kad galėtum aktyviai sekti pokalbį reikėtų mokėti klausytis bei suprasti ką sako kitas. Tik suprantant kitą, žinosi kada gali išreikšti savo nuomonę ar savais argumentais ir faktais papildyti pašnekovą. 

Pagrindinis būdas, kaip gali tobulinti šį įgūdį – žiūrėti filmus ar serialus be subtitrų. Tavo užduotis yra gebėti suprasti ką sako kitas. Juk susitikimų metu jokių subtitrų įsijungti negalėsi. Žiūrėk tuos serialus ar filmus, kurie tau patinka, tačiau nepasiduok pačiam siužetui, jei kažko iki galo nesupranti, atsuk sceną tiek kartų, kiek reikia, kol suprasi kas yra sakoma. Jei po kelių pakartojimų vis tiek yra sunku suprasti – įsijunk subtitrus ir išsiaiškink tau nesuprantamus žodžius.

Kalbėk

 

‌Jei žinai, kad artėja susitikimas anglų ar kita kalba ir nesijauti užtikrintai savo gabumais, tuomet pasistenk iki susitikimo kuo daugiau kalbėti angliškai: parduotuvėje, kavinėje, restorane ar net su savimi (tik turbūt geriau, kad aplinkui nebūtų kitų žmonių). Girdint save ir susikalbant su kitais, pradėsi jausti vis didesnį pasitikėjimą savimi. O jei tam tikrais momentais nėra galimybės su kuo nors kalbėtis, tuomet galvok anglų kalba, tai irgi padeda sklandžiau reikšti mintis.

Žodynas

 

Dar vienas esminis dalykas – tos srities, industrijos, sektoriaus kuriame dirbi, anglų kalbos žodyno mokėjimas. Juk, pavyzdžiui, dirbant pardavimuose, maisto gamyboje, pramogų sferoje – visur pagrindiniai ir labiausiai naudojami žodžiai skiriasi. Klausyk savo kolegų, bendraujančių anglų kalba ir esminius ar dažniausiai pasikartojančius žodžius pasižymėk. Taip pat, internete galima susirasti populiariausius tos srities žodžius, ieškant „Most common words in sales/food industry/…”, taip rasi pagrindinius ir dažniausiai naudojamus terminus.

Visgi yra keletas esminių frazių, kurios nepriklausomai nuo srities, gali būti panaudojamos bene visuose susitikimuose:

Let’s get over the agenda. – Peržiūrėkime esminius susitikimo klausimus.

Could you please clarify that? – Ar galėtumėte patikslinti tai?

I’d like to add something on that. – Norėčiau šiek tiek pridėti

Let’s move on to the next item. – Pereikime prie kito dalyko/klausimo.

Could you summarize the key points? – Ar galėtumėte apibendrinti esminius dalykus?

I see your opinion, but… – Suprantu ką norite pasakyti, bet…

Should we take a five minute break? – Gal pasidarykime penkių minučių pertraukėlę?

Let’s hear from everyone. – Išklausykime kitų nuomonę.

Pabaigai, pasiruošimas visada suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Jei yra galimybė, peržiūrėk ar sužinok apie kokias temas kalbėsite susitikimo metu. Pasikartok žodyną, skirtą toms temoms. Pasiruošk argumentus, faktus ar temas, apie kurias planuoji kalbėti; esminius dalykus, žodžius užsirašyk. O svarbiausia – giliai įkvėpk ir iškvėpk, jei įmanoma atsipalaiduok, pasitikėk savimi ir pasistenk iš to susitikimo išeiti, bent jau savo akyse, paaugus.