Speak Up! | Kaip pasiruošti darbo pokalbiui anglų kalba?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2474
post-template-default,single,single-post,postid-2474,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Kaip pasiruošti darbo pokalbiui anglų kalba?

Atėjo metas pakeisti darbą, o norima darbo vieta reikalauja užsienio kalbos? Darbo pokalbis vyks (ir) anglų kalba? Išmuša prakaitas tai sužinojus?

Mes puikiai tai suprantame ir jau septynis metus padedame žmonėms pasiruošti tokioms situacijoms! Tad siūlome perskaityti šį straipsnį iki galo – duosime naudingų patarimų, kurie padės išgyven(din)ti artėjantį pokalbį ar susitikimą su pasitikėjimu ir profesionalumu.

Pradžia – darbo skelbimas

Ką reikia padaryti pirmiausia, tai, žinoma, susirasti darbo skelbimą, į kurį aplikuosime. Perskaičius informaciją apie darbo pobūdį ir reikalavimus, jau galime atsirinkti dalykus apie ką galimai bus kalbama per pokalbį. Pradžia jau yra – žinome kam turime ruoštis. Pagal atsirinktus dalykus bandome pasirašyti juodraštinį variantą apie kiekvieną aspektą, kad būtume pasiruošę.

Juodraštis ir žodynas

Atlikdami šią dalį nebijokime naudotis internetu. Rašant kiekvieną sakinį gali atsirasti ne vienas anglų kalbos žodis, kurio nežinome, tad visas procesas gali užtrukti laiko – nesustokime ties sunkesniu užstrigimu

Žodžių paieškai naudokimės tiek Google Translate, tiek tekstynais (realių vertimų pavyzdžiai), kaip pvz., Linguee, tiek mažiau populiariais vertimo įrankiais kaip Tilde.

Dabar svarbiausia susirašyti preliminarią kalbą/informaciją, kuria dalinsimės su darbdaviu(-e) ir atsirinkti mums nežinomus žodžius.

Raktažodžiai ir frazės demonstruoja geras kalbos žinias

Jau turime juodraštį? Susirinkome reikalingus žodžius? Puiku! Metas pravalyti savo tekstą.

 Ką darysime dabar – iš naujo rašysime savo turimą kalbą, tik šį kartą pridėsime angliškus raktažodžius, signalines frazes. Jos yra naudojamos gimtakalbių ir pažengusių kitakalbių bendravime. Tokios frazės parodo, jog gerai suprantame kalbą ir jos vingius, taip mes pademonstruojame savo žinias ir atrodome profesionaliau (kas visuomet yra didelis pliusas). 

O kaip rasti tas kažkokias fancy frazes? O gi pasinaudojame mūsų visų pagalbininku įvairiais klausimais – Google! Paieškos lauke rašome vieną iš šių frazių: key phrases for a job interview, useful phrases for a job interview, key words for a job interviewarba frazės darbo pokalbiui anglų kalba. Belieka išsirinkti sau tinkamas ir norimas frazes ir įdėti jas į mūsų švarųjį kalbos variantą. 

Svarbu! Nepamirškite pasiruošti kalbėti ne tik apie su darbu susijusius dalykus, bet ir papasakoti apie save, išsilavinimą, pasiekimus darbovietėse, norus, planus bei užduoti klausimų darbdaviui(-ei)!

Patarimas. Visas frazes ir žodžius sukelkite į Quizlet. Tai puiki žodyno mokymosi programėlė bei internetinis puslapis, kurį naudojame ir savo kursuose. Išsirinkite sau tinkamiausius mokymosi variantus ir kuo puikiausiai įsiminsite tai, ko Jums prireiks.

Vaizdo medžiaga ir mėgdžiojimas

Nepamirškime ir vaizdinės bei audio pagalbos. Youtube turi galybę vaizdo įrašų su pavyzdiniais suvaidintais darbo interviu. Šios svetainės paieškos lauke parašykime dominančią temą ar tiesiog prepare for a job interview“, „job interview examples/conversation/simulation“ ir kt. Atsirinkime sau labiausiai patinkančius įrašus, kurie atrodo naudingiausi. Kadangi galime išgirsti anglišką tarimą bei matyti subtitrus, nepamirškime atkartoti jų pateikiamas frazes, taip pradėsime gyviau praktikuotis pokalbį. Nebūtina garsiai atkartoti tik pilnas frazes, galbūt išgirsime įdomesnį žodį – pakartokime jį! 

Kai išdrąsėsime – pradėsime kalbėtis su savimi.

Aš – geriausias pašnekovas

Taip, atėjo metas ne tik pasiskųsti sau apie išaugusias degalų kainas, bet ir padėti pasiruošti darbo pokalbiui anglų kalba. Tiesiog ramiai sėdėdami prie arbatos puodelio garsiai kalbėkime tai, ką pasirašėme, nepamirškime naudoti pagalbines-signalines frazes. Pabandykime įsivaizduoti darbdavį(-ę) – ką netikėto ji(s) galėtų paklausti ir kaip mes į tai atsakytume, o gal ir išsisuktume iš situacijos. 

Nepamirškime pasižymėti pastabų sau – gal kažkuri frazė ar žodis sunkiau prisimenami, gal kalbėti apie vienus aspektus yra sunkiau nei apie kitus. Taip pamatysime kur turime padirbėti daugiau.

Labai svarbu! Būtinai pagirkite save ir pasidžiaukite net ir mažais mažulyčiais paisiekimais, juk Jūs jau tobulėjate ir kažko vis išmokstate pasiruošimo eigoje!

Publika net ir su vienu žmogum

Pasipraktikavus pokalbį su savimi, belieka savo sugebėjimus ir pasiruošimą pademonstruoti kitiems!

Pasikvieskime paklausyti, o gal ir net atlikti darbdavio(-ės) vaidmenį žmogų ar žmones (kuo daugiau – tuo smagiau), su kuriais jaučiamės patogiai, nes, kaip sakom – mažiau streso – daugiau progreso

Pakalbėjus galime paklausti savo klausytojų/darbdavių įžvalgų, patarimų. Tik neimkime giliai į širdį dalykų, kurių galbūt nenorėjome išgirsti, svarbu racionaliai apsvarstyti nuomones ir atsirinkti naudingas pastabėles ir patarimus, bet turint omenyje, kad kalbėsime mums artimiausiems žmonėms, viskas turėtų būti gerai! Relax!

Pagalba iš profesionalų

Na, o, kad būtų dar ramiau (jei vis dar pakankamai neramu), visuomet galite kreiptis pagalbos ir patarimų į mūsų kalbų mokyklą!

Turime didelę patirtį padedant žmonėms pasiruošti tiek darbo pokalbiams, tiek rašant CV ar motyvacinius laiškus, tiek prezentacijoms bei kitiems susidūrimams su užsienio kalba. Šios konsultacijos vyksta individualiai ir tiek kartų, kiek Jums norisi ar reikia. 

Mūsų mokytojai pataisys klaidas (jei tokių bus), duos patarimų, imituos visą darbo pokalbio eigą ir situaciją, nuramins ir pakels nuotaiką! Po konsultacijų jausitės labiau pasitikintys savimi, užtikrinti kalbos įgūdžiais ir PASIRUOŠĘ GAUTI TĄ DARBO VIETĄ!

Tad jei norite konsultacijos su specialistu (ir, kad delnai mažiau prakaituotų, o balsas mažiau virpėtų) – susisiekite su mumis!