Speak Up! | Eksperto nuomonė: šiuolaikiškas dėstytojas turi nuolat tobulėti!
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2207
post-template-default,single,single-post,postid-2207,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Eksperto nuomonė: šiuolaikiškas dėstytojas turi nuolat tobulėti!

Šiandien kalbiname net dvejose aukštojo mokslo institucijose dirbančią dėstytoją Jūratę Savickienę. Domimės dėstytojos nuomone apie studijų persikėlimą į virtualią erdvę, iššūkius lektoriams bei naujai atsvėrusias dėstymo galimybes.

Kokios yra šiuolaikinio dėstytojo atsakomybės, apie kurias kiti net nepagalvoja?

Šiuolaikiškas dėstytojas turi nuolat tobulėti, kelti profesinę ir pedagoginę kvalifikaciją Lietuvoje ir užsienyje. Kalbėti su studentais apie jiems tinkamus ir pageidaujamus mokymosi ir atsiskaitymo metodus. Nesudaryti studentams streso, negąsdinti, bet nuolat priminti dėstomo dalyko praktinę reikšmę ir naudą.

Jums tenka keliauti ir į konferencijas. Kokie iššūkiai kyla vykstant į jas?

Didžiausias iššūkis negebėjimas laisvai bendrauti anglų kalba.

Paskelbus karantiną teko paskaitas vesti iš namų, kaip manote, kaip tai paveikė studijų kokybę?

Manau, studijų kokybė iš dalies pagerėjo, nes visa medžiaga turėjo būti patalpinta ir atnaujinta „Moodle“ sistemoje (ar kitoje nuotoliniam mokymui pritaikytoje platformoje aut. past.). Daug buvo atliekama praktinių užduočių, įtraukiant studentus į praktinių užduočių sprendimą. Man didelių problemų nesukėlė paskaitų vedimas iš namų, nes mano medžiaga yra parengta ir studentai gali ja naudotis pilnai.

Esate ir savotiška studentė, ar pamokas perkėlus į virtualią erdvę pasikeitė jūsų pamokų kokybė?

Taip, buvau studentė ir pirmas dvi studentų atostogų savaites intensyviai mokiausi. Mokymosi institucijos rengė seminarus, video paskaitas ir galėjai pasirinkti sau tinkamą nuotolinio mokymosi platformą bei praktiškai išbandyti ir pasimokyti. IT specialistai noriai konsultavo telefonu, el.paštu.

Pamokų kokybė, manau, pagerėjo, nes buvo daromas praktinių darbų įgarsinimas ir studentai galėjo kelis kartus pasiklausyti uždavinių sprendimą.

Koks turėtų būti šiuolaikinis dėstytojas/ mokytojas (kokiomis savybėmis pasižymėti) ?

Šiuolaikiškas dėstytojas turi būti lankstus, komunikabilus, turintis geras profesinias žinias, humoro jausmą, draugiškas ir kita. Gebantis sudėtingomis situacijomis priimti tinkamus abiems pusėms sprendimus. Skatinti studentus mokytis, juos palaikyti, padrąsinti, patarti sudėtingomis situacijomis.