Speak Up! | CV anglų kalba – ką reikia žinoti?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2101
post-template-default,single,single-post,postid-2101,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

CV anglų kalba – ką reikia žinoti?

CV yra pirmas, tačiau ypatingai svarbus, žingsnis interviu link.  Ne gana to, CV užsienio kalba įgauna vis daugiau svarbos tarptautinėse kompanijoje. Tad kokias klaidas darome rašydami gyvenimo aprašymą anglų kalba ir į ką turėtume atkreipti dėmesį?

  1. Jūsų gyvenimo aprašymas neturėtų būti ilgesnis nei 2 puslapiai. Kitaip tariant, nei vienas dvipusis A4 formato lapas. Klaidinga manyti, kad kuo daugiau parašysite, tuo didesnė tikimybė, jog būsite pakviesta(s) į darbo pokalbį.
  2. Venkite tiesioginio nekokybiško vertimo. Žiūrėkite į CV lyg į pasą, kurio kelionės tikslas yra nauja darbovietė. Venkite klaidų. Jei bandote savo lietuvišką gyvenimo aprašymą išversti į anglų kalbą, pasistenkite surasti tinkamus angliškus atitikmenis – studijų programos pavadinimas anglų kalba, specialūs terminai ir kita.
  3. CV atspindi Jūsų asmenybę. Būtina paminėti savo pomėgius, veiklas ir pasiekimus. Jūs konkuruojate su dešimtimis galbūt šimtais kitų, norinčių gauti tą pačią darbo vietą. Vis dėlto, nepamirškite, kad ne visa patirtis yra naudinga. Gyvenimo aprašymui turite tik kelis puslapius, todėl pasistenkite paminėti naudingą darbdaviui informaciją. Tik tai, kas aktualu, svaru, informatyvu.
  4. Venkite klišių. Verta paieškoti CV pavyzdžių anglų kalba, tačiau nekopijuokite sakinių, baimindamiesi, kad nesugalvosite geriau patys. Pasisemkite idėjų, pasižymėkite patikusias frazes, tačiau gyvenimo aprašymą atsakingai paruoškite individualiai.
  5. Dizainas. Šiais laikais neužtenka atsiversti „Microsoft Word“ programos ir, pasirinkus „Times New Roman“ šriftą, išdėstyti informaciją apie savo pasiekimus ir siekius. Naudokitės tokiomis nemokamomis internetinėmis programomis kaip „Canva“, kur Jums iš karto pasiūlomi CV šablonai pagal individualų dizainą ir spalvų gamą.
  6. Formatas. Iš didelio rašto neišeikite iš krašto – šriftas privalo būti aiškus ir lengvai įskaitomas, darbo patirtis bei išsilavinimas turi būti išdėstyti nuo seniausio iki naujausio, CV turi būti ne daugiau kelių spalvų arba juodai baltas. Nepamirškite pridėti savo nuotraukos ir pasistenkite, kad Jūsų vardas bei pavardė būti parašyti didesniu šriftu ir kristų į akis.
  7. Pasitikrinkite ar nieko nepamiršote. Kiekvieną CV turi sudaryti bent 5 dalys: kontaktinė informacija, aprašymas, darbo patirtis, išsilavinimas ir gabumai.  Toliau galima pildyti kalbų skiltis, paminėti seminarus, leidinius, dalyvavimus konferencijose.