Speak Up! | Kaip tinkamai parašyti laišką anglų kalba?
kalbu, mokykla, anglu, rusu, ispanu, prancuzu, vokieciu, italu, speakup, moderni
2697
post-template-default,single,single-post,postid-2697,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-2435
 

Kaip tinkamai parašyti laišką anglų kalba?

Mokėti tinkamai parašyti laišką yra svarbu ne tik sklandžiai komunikacijai, bet ir padaryti gerą pirmąjį įspūdį apie save ir/ar atstovaujamą įmonę. Tai yra dirbančiųjų biuruose kasdienybė, bet rašyti laiškus tenka ne tik jiems, tačiau ir mums visiems, vienoje ar kitoje kasdienėje situacijoje.

Pastaba. Šiais laikais mažai kas rašo laiškus ranka, todėl turėkite mintyje, kad šiame įraše minėdami žodį „laiškas” mes kalbame būtent apie elektroninį laišką (nors visą tai, kas bus aptarta žemiau, galima pritaikyti ir ranka rašytam variantui).

Gebėjimas parašyti tinkamą laišką leidžia:

  • sutaupyti laiko;
  • suteikti aiškumo;
  • parodyti kompetenciją;
  • nulemti pirmą įspūdį apie žmogų ar įmonę, kurią jis/ji atstovauja.

 

1. Tema

Įprastai laiškas dažniausiai susideda iš šių dalių:

Tema – Subject line – ji turėtų būti kuo trumpesnė ir perteikti pagrindinę viso laiško mintį. Tema turėtų būti tokia, kad esant reikalui pagal ją galėtumėte vėliau lengvai rasti laišką ir reikalingą informaciją.

Pvz., Subject line: Request for information about…

2. Pasisveikinimas

Pasisveikinimas – greeting – tai yra pirmoji laiško eilutė, kuri turėtų atitikti visą Jūsų laiško toną (ar tai būtų formalus ar neformalus laiškas).

-Jeigu rašote visiškai nepažįstamam asmeniui ar asmeniui su kuriuo turite tik visiškai formalius profesinius/akademinius ar kitokius santykius, tuomet tinkamiausia naudoti „Dear [vardas],” (po vardo būtina naudoti kablelį). Jei, vis dėlto, nežinome asmens vardo, galima naudoti skyriaus ar to asmens pareigybių pavadinimą. Būtent tokiais atvejais, kai nežinome tikslaus vardo, dažnai naudojamas kreipinys „Dear Sir/Madam,” ir tai nėra blogai, tačiau tai yra jau kiek pasenęs pasisveikinimo būdas.

-Jeigu rašote pažįstamam asmeniui ar kolegai, tokiu atveju galima naudoti ir kiek neformalesnį pasisveikinimą, kaip „Hello/Hi [vardas],”.

3. Turinys

Pagrindinis laiško tekstas – čia Jūs pateikiate visą informaciją, kurią norite perteikti ar gauti iš asmens, kuriam siunčiate laišką.

-Jeigu Jūs gaunate laišką, o ne pirmas jį rašote, būtinai laiško pradžioje padėkokite už jį, taip išlaikysite mandagų toną.

-Jei tai yra formalaus tipo laiškas, kurį siunčiate nepažįstamam žmogui, pačioje laiško pradžioje vertėtų pirmiausia prisistatyti sau ir trumpai papasakoti kodėl rašote. Tik tuomet derėtų pereiti jau prie esminių klausimų, kurie yra aktualūs Jums ir norite šiuo laišku išsiaiškinti. 

Formalaus tipo laiškuose turėtumėte naudoti ir formalesnę/oficialesnę kalbą, t.y. turėtumėte vengti vartoti kasdienę buitinę kalbą, slang’ą, taip pat reikėtų vengti žodžių trumpinių, tokių kaip don’t, can’t, wanna ir kt.

Kartais laiškai gali būti ir tik vieno ar dviejų sakinių. Tai yra visiškai normalu, jei išlaikote draugišką bendravimo toną ir formalią kalbą.

-Jei rašote pažįstamam asmeniui, šioje vietoje įprasta pasidalinti naujienomis ir palaikyti tolimesnį santykį. Čia galite naudoti kasdienę kalbą, nesilaikyti taisyklių, kurios būdingos formaliems/profesiniams laiškams, galite naudoti žargoną. Nepamirškite išlaikyti draugišką toną.

-Prieš pabaigiant laišką vertėtų dar kartą padėkoti už skirtą laiką Jums ir paminėti (jei reikia), kad prie rašomo laiško pridedate papildomus failus ir dokumentus (Svarbu! Prieš išsiunčiant laišką, būtinai patikrinkite ar tikrai juos pridėjote).

4. Atsisveikinimas

Laiško pabaiga – tai yra atsisveikinimas ir parašas. Ši dalis turėtų būti trumpa.

-Jei tai yra formalus laiškas, tuomet atsisveikinimas galėtų būti „Sincerely,”, „Best regards,”, „Thank you,” ir naujoje eilutėje reikėtų parašyti savo vardą, pavardę bei pareigybes.

-Jei tai yra neformalus laiškas, tuomet galite laišką užbaigti „Love,”, „Best wishes,”, „See you soon,” ir taip pat naujoje eilutėje parašytii savo vardą.

Ir pabaigai…

Pabaigai, keletas trumpų patarimų prieš siunčiant laišką:

-perskaitykite visą laišką nuo pradžios iki pabaigos ir patikrinkite ar nepalikote jokių gramatinių ir loginių klaidų. Ar viskas yra aiškiai išdėstyta ir kitas asmuo puikiai supras, ką turėjote mintyje rašant laišką ir neinterpretuos jo savaip.

-Kaip ir jau minėjome, patikrinkite ar prie laiško prisegėte visus dokumentus, kuriuos paminėjote laiške.

-Na ir svarbiausia, įsitikinkite ar kreipinys ir elektroninis paštas yra būtent to asmens, kuriam ir norite nusiųsti laišką. Juk kaip nemalonu yra, kai išsiunčiate laišką ir suprantate, kad jį išsiuntėte ne tam asmeniui arba parašėte neteisinga vardą.

Tikimės, kad perskaičius šį įrašą Jums tapo aiškiau, kodėl ir kaip tinkamai rašyti vienos ar kitokios formos laiškus.